Sonbahar ve kış aylarında, Türkiye'deki sokak satıcıları, ellerinizi ısıtacak ve iştahınızı giderecek kestane (kestane kebap) satmaya başlar. Kavrulmuş kestanelerin aroması, sizi közlerin üzerinde yavaşça kavrulmuş arabalara doğru çekecektir. Türkiye'deki popüler turistik yürüyüş yollarının ve sokaklarının her köşesinde bir kestane satıcısına rastlarsınız.
Kestaneler, kaç tane almak istediğinize bağlı olarak küçük kağıt torbalara bölünür - çok aç değilseniz ama biraz kestane kebap denemek istiyorsanız, en küçük porsiyonlar bile mevcuttur. Kestane kebabını hemen ızgarada deneyin, pişman olmayacaksınız!
Yıllar geçtikçe, mısırın karşılığı olan yemek, sokaklarda dolaşırken tadına bakmak için ideal olan popüler bir sokak yemeği haline geldi. Yıl boyunca servis edilmesine rağmen, bölgenin hasat mevsimine denk gelen önemli bir yaz yemeğidir.
Mısır, sokaklarda satılır ve iki versiyonu bulunur: köz, koçanında kavrulmuş mısır ve süt, tuzla tatlandırılmış haşlanmış mısır taneleridir. Son zamanlarda, mısır tanelerinin fincanlarda servis edildiği ve ketçap, mayonez, kırmızı biber gevreği ve daha fazlası gibi baharat seçenekleriyle tepesinde servis edildiği üçüncü bir varyasyon ortaya çıktı.
Satıcılar genellikle mısırı kalın kağıda veya yeşil mısır kabuğuna sarar. Yaz aylarında bazı satıcılar, tatilcilere bu lezzeti sunan Türkiye'nin plajlarına kadar uzanmaktadır. Biraz denediğinizden emin olun!
Doğrudan deniz tarafından hazırlanan Marmara Denizi'nden taze yakalanmış ızgara balık yemeye yönelik bir Türk geleneği vardır.
“Balık sandviçi” olarak tercüme edilen balık ekmek , doğrudan teknelerden satıldığı İstanbul'daki Karaköy ve Eminönü'nün en çok tüketilen sahil semtleridir. Galata Köprüsü'nün etrafındayken “Balık ekmek!” diye bağıran satıcılara doğru yürümeniz yeterli. Taze bir somun ekmeğin sıcak, ızgara balıkla birlikte çekici aroması sizi kesinlikle davet edecek!
Turşu suyu balıklı sandviçinize mükemmel bir eşlikçidir. Turşu yapımının bir yan ürünü olan bu ürün, cesur bir tada sahiptir, plastik bardaklarda satılır ve küçük turşu parçaları içerir. İki çeşidi vardır: biri sirke ve diğer limonu baz olarak kullanır. Sadece turşu suyu satan satıcılar tarafından satılır veya Karaköy veya Eminönü kıyılarındaki balık tezgahlarında ve pazarlarda bulunur.
Balık ekmek de turşu suyu da restoranlarda satılır ama en iyisi sokak satıcısından alınıp açık havada yenen bir yemektir!
Dondurma veya Türk dondurması, turistlerin en gözde favorisidir. Temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı madde, sakız reçinesi ve salep (yabani orkide yumrularından yapılan un) eklenerek elde edilen yoğun ve çiğnenebilir bir kıvama sahiptir. Serinlemek ve tatlı ihtiyacınızı gidermek için sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen lezzetli, ferahlatıcı bir tatlıdır!
Tavuklu pilav, haşlanmış, kıyılmış tavuk göğsü ile doldurulmuş Türk pilavıdır . Bu dinamik ikiliyi Türkiye'nin sokaklarında deneyin ve sonsuza kadar hayran kalacaksınız! Hızlıdır - o kadar ki, hızlı yemekler söz konusu olduğunda satıcılar cankurtaran haline gelir - sıcak ve doyurucu. Türkiye'nin sokaklarında camla kaplı arabaları olan satıcıları kolayca fark edeceksiniz. İstanbul halkı, Unkapanı'nda satılan tavuklu pilavın şehrin en iyisi olduğuna yemin ediyor!
Bazı satıcılar, tavuklu pilavın nohutlu çeşitlerini de satarlar veya sos olarak yaşarlar. Hangi versiyonu seçerseniz seçin, Türkiye'nin en sevilen tuzlu yoğurt içeceği olan soğuk bir bardak ayran ile mükemmel bir uyum sağlar.
Türkiye'nin en popüler atıştırmalıklarından biri olan Simit , pekmeze batırılmış, susamlı, yuvarlak bir ekmektir. Yıllar boyunca, hareket halindeyken kahvaltıların bir parçası haline geldi. Krem peynir veya çikolata sosu ile tüketilebilir. İstanbul'un bol martıları her zaman simitlerinizden biraz yemeye can atıyor - onlara biraz ayırdığınızdan emin olun!
Simit, Türkiye'nin dört bir yanındaki güzel, cam kaplı arabalarda ve ayrıca seyyar satıcıların başlarının üzerinde dengelenmiş devasa tepsilerde bulunabilir.
Börek , yufka kullanılarak yapılan bir tür fırınlanmış hamur işi olarak tanımlanabilir. En yaygın dolguları arasında kıyılmış et, peynir, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak gibi) veya patates bulunur. Sokak böreği genellikle peynirle kaplanırken, ev yapımı börek veya fırınlarda satılan börekler daha fazla çeşit sunmaktadır. Börek, lezzetli ve doyurucu bir sokak yemeğidir - kendinizi Türkiye'de bulduğunuzda mutlaka deneyin!
Tuzlu bir hamur işi olan sokak poğaçası , Türkiye'nin sokaklarında karşılaşacağınız bir diğer lezzettir. Dolgulu veya dolgusuz olarak bulabileceğiniz bu böreği, sade (sade), peynirli (peynirli), kıymalı veya zeytinli (zeytinli veya zeytinli salçalı) olmak üzere farklı isimlerle anabilirsiniz. Hangisinin kişisel favoriniz olduğuna karar vermek için hepsini deneyin!
Genellikle gece yarısı yemeği olarak tercih edilen kokoreç , koyun veya keçi bağırsağına sarılı, doğranmış ve bir somun ekmek içinde baharatlanmış saptırılmış sakatat olarak tanımlanabilir. Birçoğu bu yemeğe yaklaşmak konusunda tereddüt etse de, satıcılar endişelenecek bir şey olmaması için tüm parçaların iyice temizlendiğinden emin olurlar. Kokoreç, kömürde (döner gibi) kavrulur ve geleneksel olarak kekik, kimyon ve pul biber gibi baharatlarla tatlandırılır.
Kendinizi hazır hissediyorsanız, harekete geçin – söz veriyoruz kokoreç sizi hayal kırıklığına uğratmayacak!
Bir yemekten çok bir atıştırmalık olan midye dolmaları, aromalı pilavla doldurulmuş midyelerdir. Pirinç, çeşitli baharatlarla pişirilir ve yarım kabukta servis edilir. Türkiye'nin popüler sokak yemeklerinden biri olan midye dolmanın üzerine biraz limon sıkıldıktan sonra bir yudumda tüketiliyor. Dikkatli olun: Her midye tek seferde yendiği için, ne kadar tükettiğinizi kolayca kaybedebilirsiniz!
Türkiye'de dürüm , temelde tavuk, dana eti, peynir veya sebzeleri dürümde servis etme tarzı olarak adlandırdığımız şeydir. Bu yemeğin en lüks restoranlarda bile servis edildiğini görseniz de, gerçek Türk kültürüne kendinizi kaptırmak için sokak yemeği versiyonunu denemenizi öneririz.
Dünya çapında bilinen döner, dikey bir et lokantasında pişirilen etten yapılan bir kebap türüdür. Et ve baharatlardan oluşan özel bir karışım, ters çevrilmiş bir külah şeklinde istiflenir ve daha sonra dikey bir pişirme ünitesinin yanına yerleştirilen döner döner tablada yavaşça döndürülür. Etin dış tabakası kızartılırken ince dilimler halinde kesilir. Döner, Türk pilavının üzerine ek olarak servis edilebilir, ancak tadını çıkarmanın en geleneksel yolu, bir somun ekmek içinde veya seçtiğiniz ilavelerle bir dürümde yuvarlamaktır.
Bir dürümün bir başka popüler çeşidi de çiğ köfte dürümdür . Çiğ köfte, güneydoğudaki Adıyaman ve Şanlıurfa'nın bölgesel bir spesiyalitesidir ve zamanla tüm Türkiye'ye yayılmıştır. Günümüzde ağırlıklı olarak ince bulgur ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Geleneksel olarak karışım et içeriyordu. Bol yeşillik, turşu, limon ve nar sosuyla servis edilen çiğ köfte dürüm, lezzetli bir vejetaryen yemeğidir. Çiğ köfte dürüm, bulgur köfteyi marul yapraklarında yuvarlayarak veya geleneksel, ince bir gözleme olan lavaş ekmeğine sararak yenebilir - her iki şekilde de ağız sulandıran!
Kumpir , kızarmış patatesin Türk versiyonudur.
Yarıya kesilmiş, r ile baharatlanmış ve pürüzsüz ve kremsi olana kadar çırpılmış fırında patates. Ardından bezelye, havuç, mısır, peynir ve her türlü çeşni gibi sayısız sos eklenebilir - olasılıklar sonsuzdur! Tercih ettiğiniz soslar sorulduğunda dikkatli olun!
Kumpir'i Türkiye'nin herhangi bir yerinde deneyebilirsiniz, ancak İstanbul'un Ortaköy semti bu spesiyalite ile eş anlamlı hale gelmiştir.